Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: sitrik asit yada E330  (Okunma sayısı 17826 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eczaci

  • Üye
  • *
  • İleti: 49
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bay
sitrik asit yada E330
« : 26 Mayıs 2008, 12:41:42 »
BİR ARA İNTERNETTE DOLAŞAN BİR MAİL VARDI KATKI MADDELERİNİN HANGİLERİ ZARARLI DİYE.
VE BUNLARDAN EN ZARARLISI E330 YADA SİTRİK ASİT DİYORLARDIİ
FAKAT BUNUN YANLIŞ BİR ANLAŞLMA SONUCU OLDUĞU ZATEN ŞEKER SİNDİRİLİRKEN SİTRİK ASİDE PARÇALANDIĞI
VE VÜCUTTADA BOL MİKTARDA BULUNDUĞU AÇIKLANDI.
BEN BİR SAĞLIKÇI OLARAK İKNA OLDUM.
VALLA KESMİŞTİM HAZIR MEYVE SUYUNU İÇMEYİ
AMA MEYVE SUYU ÜRETİCİLERİNDEN SON YAPILAN AÇIKLAMAYA GÖRE
SİTRİK ASİTİN ZARARLI OLMADIĞI FAKAT AKILLARDA ŞÜPHE KALMAMASI İÇİN MEYVE SULARINDA SİTRİK ASİT YERİNE LİMON SUYU KULLANACAKLARINI SÖYLEDİLER.VE DÜN ALDIĞIM KARIŞI MEYVE SUYUNDA LİMON SUYU VARDI
GIDA KATKILARI KONUSUNDA YANLIŞ BİLGİLENDİRMEYE ÖRNEK

Son yıllarda ülkemizde sık sık gıda katkı maddelerinin zararlı kimyasal maddeler olduğu hakkında yayın yapılmakta ve çeşitli listeler yayınlanmaktadır. Özellikle elektronik haberleşme ortamında dolaşan listeler hızla yayılmaktadır. Haberleri olmadan üniversiteler ve bazı kamu kuruluşları gibi saygın kuruluşların adları kaynak gösterilerek listelere inandırıcılık kazandırılmaya çalışılmaktadır.

Bu listelerde E-kodu taşıyan bazı gıda katkı maddelerinin insan sağlığı üzerinde zararlı etkileri olduğu belirtilmektedir. Bu listeleri dağıtan kişiler toplumsal duyarlılıkla insanları uyardıklarını düşünmekte ve buna da inanmaktadırlar. Ancak ortak özellikleri konuda en ufak bilgiye sahip olmamalarıdır. Bu listelerdeki bazı iddialar kara mizah niteliğindedir. Söz konusu listelerden herhangi birine ulaşanlar E-330 kodlu gıda katkısının karşısında "EN TEHLİKELİ KANSEROJEN KATKI" ifadesini göreceklerdir. Listelerde onlarca katkının E kodları verilerek, karşılarında daha az korkutucu olsalar da yine de okuyanları dehşete düşüren ifadeler yer almaktadır. Listelere göre en tehlikeli kanserojen olan E-330'u inceleyerek listelerin ciddiyetini değerlendirelim.

Gıda maddelerinin hangi katkıları taşıdığının bilinmesi ve insan sağlığına zarar verecek kural dışı uygulamaları önlemek için gıdaların hangi katkıları taşıdığının ambalaj üzerinde bildirilmesi uluslararası düzenlemelerin getirdiği bir kuraldır.

Ambalajların üzerinde yeterli yer olmaması nedeni ile bu katkıların uzun isimlerinin yazılması güçlük yaratmaktadır. Bu güçlüğün ortadan kaldırılması ve uygulamada bir standardizasyona gidilebilmesi için gıda katkılarına uluslararası kodlar verilmiştir. E-kodu söz konusu katkının Avrupa Birliği'nin ilgili komitesi (EC-Scientific Committe on Food) tarafından onaylandığını ve safsızlık dahil her türlü spefikasyonunun standartlaştırıldığını ifade eder. Diğer bir deyişle bu katkı bilimin şüpheci süzgecinden geçmiş ve uzun bir süreçteki incelemelerden sonra kullanılmasına izin verilmiş bir katkıdır. Avrupa Birliği'nin bu şekilde onayladığı 297 gıda katkı maddesi mevcuttur. Bu listeye yine ilgili komitenin kararı ile eklemeler veya çıkartmalar yapılabilmektedir.

E-330 sitrik asitin kodudur. Sitrik asit başta narenciyeler olmak üzere birçok meyvada yüksek miktarlarda bulunan bir organik asittir. Sitrik asit insan organizmasında da günde gramlarca üretilir. Bu biyokimyasal mekenizmaya trikarboksilik asit siklusu, sitrik asiti veya KREBS siklusu adı verilir. Bu siklus glukozdan enerji sağlanması ile ilgili bir metabolizma olayıdır ve durması organizmada yaşamın durması ile eş anlamlıdır. Bu temel biyokimyasal mekanizma 1953 yılı Nobel Tıp Ödülü'nü alan Sir Hans Adolf Krebs tarafından aydınlatılmıştır.

Sitrik asit meyva suları ve meşrubatlar başta olmak üzere çok sayıda gıda türünde gıda katkısı olarak kullanılmaktadır.

Yukarıda açıklananlar ışığında nasıl olur da sitrik asit için "En tehlikeli kanser yapıcı madde" denilebilir. Yeni bir buluş mu söz konusudur? Kara mizah burada başlamaktadır. Krebs, almancada kanser anlamını taşımaktadır. Konudan habersiz ancak toplumu aydınlatmak görevini üstlenmiş bir grup, yıllarca önce Avrupa'da Krebs siklusunu "Kanser siklusu" olarak tercüme etmiş ve kulaktan kulağa veya listeden listeden yayılarak bugünlere gelinmiştir. Listelerde hiçbir bilimsel kanıta dayanmayan akıl dışı suçlamalar diğer bazı katkılar için de yapılmaktadır.


 
« Son Düzenleme: 24 Mart 2013, 22:39:08 Gönderen: natalie »

Çevrimdışı merih

  • Üye
  • *
  • İleti: 85
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: sitrik asit yada E330
« Yanıtla #1 : 26 Mayıs 2008, 22:44:00 »
 :)
Merhaba Eczacı,

Aramıza ilk katıldığında sana hoşgeldin derken,  hem  yoga yapan hem de eğitimi-mesleği  sağlık olan biri olduğun için , böyle fayadalı bilgileri bizimle paylaşacağını biliyordum.

Çok teşekkürler,

 ;n

Yonca Güler

  • Ziyaretçi
Ynt: sitrik asit yada E330
« Yanıtla #2 : 27 Mayıs 2008, 23:30:36 »
valla Merih hanıma katılmamak elde değil.iyi ki aramıza katılmışsınız...Gıda tüketimimde bende çok uzun zamandır önem vererek katkı maddeler içeren konserve,kavanoz gibi yiyecekleri tüketmmekteydim. hazır meyva suları neydi zaten unuttum.salçalarım  ve zeytinyağlarım köylerden gelir, balı yerinden kargoyla getirtmeye özen gösteririm.Ve mevsiminde sebze meyve tüketimi benim için çok önemlidir.bahsettiğiniz kodlarla ilgili mail banada geldi ve bende inandım açıkcası.Çünkü raf ömrü olan hiç bir gıdanın doğal olduğunu düşünmüyorum ve içine katkı maddesi girmiş yani doğallığıyla oynanmış tüm yiyecekler kesinlikle zararlıdır bana göre.
Böylelikle aklıma hemen şu soru geliyor bizi aydınlattığınız bu yazıda bahsedilenlerin doğruluk payı nedir diye düşünmeden edemedim.Her kafadan bir ses çıkıyor kime inanmamız gerektiğini şaşırdık.Buda üreticilerin panikle yaymış olduğu bir söylenti olabilir mi acaba?

Çevrimdışı muhterem

  • Üye
  • *
  • İleti: 741
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: sitrik asit yada E330
« Yanıtla #3 : 28 Mayıs 2008, 00:11:54 »
Arkadaşlar,
Limon ya da turunçgillerde bulunan sitrik asitin doğal haline veya insan organizmasında üretilen metabolik sitrik aside itirazım yok.

Ama işlenmiş gıda maddelerinin hemen hemen tümünün içinde bulunan  katkı maddeleri   maalesef toplumun tercihleri ve yaşam koşullarının değişmesi ile paralel sürekli karşımıza çıkıyor.Bu tüketim ekonomisine olan talep artarak sürerken katkı maddeleri kullanımı da teknolojik olarak zorunlu hale geliyor.
Sitrik asit az zararlı olabilir ama sonuçta işlem görmüş ve değişmiş bir halde karşımıza çıkıyor.Aksi halde bir limon ya da portakalın günlerce bozulmadan kalması gerekmez miydi ??
Bu tamamen tercih meselesi.İşlenmiş gıda tüketirseniz katkı maddeşlerinden kaçışınız olamaz, yada mümkün olduğunca doğal hali ile tüketir en azından acaba mı diye düşünmezsiniz. ;ss
Kendin İçin Birşey Yapmayacaksan ; Kim Yapacak ?
Başkası için bir şey yapmayacaksan ;Varolma'nın Anlamı Ne?
Şimdi Yapmayacaksan ; Ne Zaman ?

Çevrimdışı eczaci

  • Üye
  • *
  • İleti: 49
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: sitrik asit yada E330
« Yanıtla #4 : 28 Mayıs 2008, 10:06:45 »
çoğu hazır gıda maddesinden almış olduğumuz sodyum benzoat çok daha fazla zararlı,
dikkat edin arkadaşlar
daa çok şarküteri ürünlerinde bulunuyor,hazır salçada bulunuyor
yonca arkadaşın dediği gibi  taze tüketmek en iyisi