Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Hala Sigara İçen Var mı ?  (Okunma sayısı 9105 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mert Güler

• Genel Yönetici
  • Üye
  • *
    • http://www.klasikyoga.com
Hala Sigara İçen Var mı ?
« : 24 Şubat 2007, 22:27:16 »
Selam Arkadaşlar;

Sigara içenlerin hemen üzerinde düşünmesi geren bir konu.
Belkıs arkadaşımın bana gönderdiği bilgiyi paylaşmak istedim.

Kişi sigarayı bıraktıktan sonra vücutta olumlu değişiklikler olmaya başlıyor.
Sigarayı bıraktıktan ;

A. 20 dakika sonra kan basıcı ve nabız normale döner ,kan dolaşımı düzelir.

B. 8 saat sonra kandaki oksijen düzeyi normale döner .Kalp krizi riski azalmaya başlar .

C.24 saat sonra karbon monoksit vücuttan atılır ,akciğerler kendini temizlemeye başlar.

D.48 saat sonra vücuttan nikotin tamamen atılır,tat ve koku alma duyusu düzelir.

E.72 saat sonra nefes alma kolaylaşır , enerji düzeyi artar.

F.2-12 hafta sonra bütün vücutta kan dolaşımı düzelir .

G.3-9 ay sonra solunum sorunları,öksürük,nefes darlığı ,hırıltılı solunum düzelir .Akciğer kapasitesi normale döner.

H.5 yıl sonra kalp krizi geçirme riski sigara içen birine göre yarı yarıya azalır .

İ.10 yıl sonra akciğer  kanser riski sigara içen bir kişiye göre yarı yarıya azalır.Kalp krizi geçirme riski sigara içmeyen bir kişiyle eşit düzeye gelir .

Arkadaşlar eğer sigara içeniniz varsa herhalde en kısa zamanda sigarayı bırakırsınız.

Kaynak:Bilim Teknik Dergisi / Şubat 2007
Sevgiyle Kalın,
Yolunuz Aydınlık Olsun...
Mert Güler

Yonca Güler

• Ziyaretçi
Re: Hala Sigara İçen Var mı ?
« Yanıtla #1 : 25 Şubat 2007, 17:08:29 »
Alıntı yapılan: "Mert Hoca"
Selam Arkadaşlar;

Sigara içenlerin hemen üzerinde düşünmesi geren bir konu.
Belkıs arkadaşımın bana gönderdiği bilgiyi paylaşmak istedim.

Kişi sigarayı bıraktıktan sonra vücutta olumlu değişiklikler olmaya başlıyor.
Sigarayı bıraktıktan ;

A. 20 dakika sonra kan basıcı ve nabız normale döner ,kan dolaşımı düzelir.

B. 8 saat sonra kandaki oksijen düzeyi normale döner .Kalp krizi riski azalmaya başlar .

C.24 saat sonra karbon monoksit vücuttan atılır ,akciğerler kendini temizlemeye başlar.

D.48 saat sonra vücuttan nikotin tamamen atılır,tat ve koku alma duyusu düzelir.

E.72 saat sonra nefes alma kolaylaşır , enerji düzeyi artar.

F.2-12 hafta sonra bütün vücutta kan dolaşımı düzelir .

G.3-9 ay sonra solunum sorunları,öksürük,nefes darlığı ,hırıltılı solunum düzelir .Akciğer kapasitesi normale döner.

H.5 yıl sonra kalp krizi geçirme riski sigara içen birine göre yarı yarıya azalır .

İ.10 yıl sonra akciğer  kanser riski sigara içen bir kişiye göre yarı yarıya azalır.Kalp krizi geçirme riski sigara içmeyen bir kişiyle eşit düzeye gelir .

Arkadaşlar eğer sigara içeniniz varsa herhalde en kısa zamanda sigarayı bırakırsınız.

Kaynak:Bilim Teknik Dergisi / Şubat 2007

Tam 3 yıl oldu sigarayı bırakalı.Bir çok insanda olduğu gibi benimde sigarayla ilgili HENÜZ!!! bir problemim yoktu...Sanıyordum...
Doğru dürüst nefes almaya başladığım zaman bedenime ne yaptığımı anladım.Sanki ciğerlerim iki kat genişlemiş gibiydi...(ki ben sürekli spor yapıyorum.) Merdiven çıkarken çok fazla nefes nefese kalmıyordum güya, kalsamda yaşıma bağlıyordum.Yaş bahane sigara söz konusu olduğunda.Ağızımda pis bir tad oluşuyordu herdaim, o da yok oldu...Ayrıca yemeklerin lezzetleride daha anlaşılır daha doyasıya oldu.Birde sigarayı bırakınca kilo alıcam diye korkup bırakmayanlara sesleneyim...Ben sigarayı bıraktıktan tam 5 ay sonra 15 kilo verdim.Yani sigarayı bıraktım beslenmeme de dikkat ettim ve haftada doğru bir spor hocası ile 4 gün spor yaptım.5 ay sonra 15 kilo vermiş ve sigarayı bırakmıştım.Ben bir istisna değilim emin olun.Yıllarca kilo vermeye çalıştım ve çok iştahlıyımdır.Yapamıyorum diyenler beni anlayışsızlıkla suçlayacaklar biliyorum ama sigarayı bırakamayanlara gerçekten inancım yok.Tavsiyem sigara aldığınız paraları sizi mezara götürecek yada yarım bir insan haline getirecek paketlere yatıracağınıza bir köşede biriktirmeniz.Onları sanki sigara paketleri alıyormuşsunuz gibi biriktirip bir köşeye koyun.Ay sonunda biriken paraya inanamayacaksınız.Ben bu kadar parayı sigaraya mı yatırıyorum diyeceksiniz.Bu para evinize yada kendinize alacağınız keyifli bir eşyanın taksidi olabilir.Ben para biriktirecek kadar çok sigara içmiyorum diyenlerede şunu söyleyebilirim.Neden içiyorsunuz ki o zaman?Keyfe keder içiyorum demek duyabileceğim en saçma söz oluyor, zira sigara bir keyif değil...Zehirin ta kendisi ve bunu görmek bu kadar zor değil...

ercany

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 23 Ağustos 2007, 12:23:25 »
umarım ben de başarabilirim.
deniyorum...profesyonel yardım almayı da düşünüyorum.
nasıl bu kadar bağımlı hale geldiğime inanamıyorum.
bakalım...eğer bırakabilirsem deneyimlerimi sizlere aktarırım.

Yonca Güler

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 23 Ağustos 2007, 20:29:13 »
Alıntı yapılan: "ercany"

Hoşgeldin öncelikle...Sanırım arkadaşlar merhaba bölümünde sana kocaman merhabalarını yağdırmışlardır...

Çok basit bir önerim var günde sigara içtiğin miktarı unut ve sadece kendine 10 tane hakkı ver (tabii bundan daha az içiyorsan çoğaltma :D) daha az içiyorsan bu rakamı 5 yapalım.Güne tüm bu miktarı yay.örneğin hoş bir akşam toplantısı olacaksa bir gece gündüz tut kendini akşama 5 tane sohbetle iç.Bir süre ne kadar istersen öyle devam et. Ve hazır olduğunda birden bir adet sigara azalt.Misal 10 hakkın varsa 9 a indr.Gittiğin kadar 9 tane yap ve daha sonra 8 ve ardından bir süre sonra 7...6...5...4...3...2...1.
Geri sayım başladı...

Çevrimdışı Nesli

• Üye
  • *
sigara
« Yanıtla #4 : 23 Ağustos 2007, 21:05:47 »
25 nisan 2001'de doğum günümde sigarayı bıraktım.Birgün önce 3 sigaram vardı.İçtim ve günün geri kalanını uyuyarak geçirdim.Sigarayı bırakmak istiyordum,çünkü;ekstra sistollerim vardı,devamlı faranjit oluyordum,konuşurken gülerken göğsümden hırıltılar geliyordu,sesim kalınlaşmıştı,dilimde hep acı bir tat ve üzerimde hiç geçmeyen sigara kokusu vardı.1981-2001 Onu bırakmak hiç kolay olmadı.Ama şimdi mutluyum ve kendimi iyi hissediyorum.Herkes başarabilir,önemli olan karar vermek...SEVGİLER

ercany

• Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : 24 Ağustos 2007, 08:55:32 »
Alıntı yapılan: "Yonca Güler"
Alıntı yapılan: "ercany"

Hoşgeldin öncelikle...Sanırım arkadaşlar merhaba bölümünde sana kocaman merhabalarını yağdırmışlardır...

Çok basit bir önerim var günde sigara içtiğin miktarı unut ve sadece kendine 10 tane hakkı ver (tabii bundan daha az içiyorsan çoğaltma :D) daha az içiyorsan bu rakamı 5 yapalım.Güne tüm bu miktarı yay.örneğin hoş bir akşam toplantısı olacaksa bir gece gündüz tut kendini akşama 5 tane sohbetle iç.Bir süre ne kadar istersen öyle devam et. Ve hazır olduğunda birden bir adet sigara azalt.Misal 10 hakkın varsa 9 a indr.Gittiğin kadar 9 tane yap ve daha sonra 8 ve ardından bir süre sonra 7...6...5...4...3...2...1.
Geri sayım başladı...

Günaydın Yonca,
Teşekkür ederim,hoşbulduk..:)
Ben de senin tavsiyeni uyguluyordum zaten.Ama en önemlisi o bağımlılığın yerine başka birşeyler koyabilmek.Boşlukları kapatabilmek.
Kadın düşmanı Alman bir yazar vardı,adı Karl Kraus:)
Bir aforizması beni çok etkilemişti: ''Kadınların içlerindeki boşlukları kapatabilmek için süsleri var,peki erkeklerin neleri var?''
Şimdi nerden geldim biliyor musunuz; dayımların yayla evinden:)sadece bir gece kaldım.Akşam beraber yemek yedik.Yemeğin içindeki herşey-et hariç-evin bahçesinden toplanmıştı.İnanılmaz bir uyku çektim.Demem o ki hiçbirimiz o yayla evindeki gibi saf,hormonsuz,kimyasallarla bozulmamış bir hayat süremiyoruz.Ben birazdan gene şehrin dumanlı,bozulmuş havasına geri döneceğim.Sadece fiziksel bir çürüme değil bu...Ruhlarımızda o keşmekeş içinde savrulup duruyor.Hatırlamadığım bir kitapta şöyle diyordu:Kimyasallar olmadan bu çağda yaşamak imkansız'' gibi birşey...
KAhvaltıya çağırıp duruyorlar,gitmem lazım.Yoksa daha kafanızı çok şişirirdim:)
Hoşçakalın

irem

• Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 05 Eylül 2007, 18:48:40 »
Ben de Yonca"nın yazdığı metodla sigarayı bırakmıştım.
Çünkü kendimle savaşmadan sigarayı bırakmak istemiştim;tabii herkesin yolu farklı olabilir..
Ve aldığım her nefeste,tattığım her lokmada,kokuda,gözlerimin parlaklığında,gülüşümde, tüm duyularımla ; YAŞADIĞIMI hissetmek çok güzel bir duygu. :P

janbi

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : 06 Eylül 2007, 11:17:24 »
Sigara ile bireysel mücadelenin yanında , toplumsal mücadele de gerekli diye düşünüyorum.Sağlığa karşı oluşturduğu tehditlerin  yanısıra  bizim gibi henüz bazı konularda reformları tam yapılamamış ve sistemleri tam oturamamış ülkeler , büyük şirketlerin  bu konuda ki tüketim çiftlikleri olarak kabul edilebiliyor sanki .

Bu sigaraların üretildikleri ülkelerde , bazı yerlerde yolda bile sigara içilmesine izin verilmezken , ben ükemiz de sigaranın şehirlerarası otobüsler  gibi kapalı alanlarda rahatlıkla içilebildiği zamanları çok iyi hatırlıyourm.Mekanlara yeni yeni sigara içme yasakları geliyor.Yada sigaraların üzerinde ki uyarı yazıları yeni yeni yürürlüğe geçiriliyor denilebilir.

Mesela burada 10 dolara bir karton  sigara alabilirken kanada da  bir tane sigaranın 10 dolar olması bana hep çok ilginç gelmiştir.Turneye giderken arkadaşlarımız hep buradan karton karton sigara alırlardı yanlarında.Zira kanada da bizimkilerin yaptığı gibi günde bi iki paket sigara içmek gerçekten de ciddi bir bütçe istiyor.

Peki benzinden arabaya veya bilgisayara herşeyin bizim ülkemize oranla bu kadar ucuz oluğu bu ülkelerde sigara neden bu kadar pahallı?Bizim ülkemizde ise herşey bu kadar pahallıyken sigara neden bu kadar ucuz?Onu  da belki konuşmak lazım diye düşünüyourm.

Çevrimdışı muhterem

• Üye
  • *
« Yanıtla #8 : 06 Eylül 2007, 11:52:15 »
Geçmiş zamanlara bakınca toplumda sigara konusunda epey yol alınmış farkedebiliyorum.Tamam yeterli degil ama bizlerin çabasıyla daha da iyi olacak.Ve en güzeli gençler bizim gençliğimizdeki kadar özenti seklinde içmiyorlar.

Mesela Turyol dolmuş motorlarında tamamen yasaklamamış ama açıkta sigara içilen bölüm oluşturmuş.Bize düşen şimdilik buna uymayanları uyarmak olacak.Çünkü sigara içmeyen çogunlugun arasında nasıl hissedildigini eski bir tiryaki olarak çok iyi bilirim.Ve bırakmamdaki en büyük etken ABD de gördügüm sessiz baskı ve kendimi 2. sınıf vatandaş hissetmemdi.

Bizlerde böyle davranır,topluma açık yerlerde içenleri uyarırsak insanlar psikolojik olarak etkilenirler diye düşünüyorum.
Kendin İçin Birşey Yapmayacaksan ; Kim Yapacak ?
Başkası için bir şey yapmayacaksan ;Varolma'nın Anlamı Ne?
Şimdi Yapmayacaksan ; Ne Zaman ?

nazlita

• Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : 06 Eylül 2007, 11:53:47 »
Katılıyorum Sevgili Janbi;

Şu anda toplu taşıma araçlarında yolcuların sigara içmesi yasak bile olsa malesef şoförler içtiği için aracın içi yine sigara dumanı doluyor; zaten sürekli taksicilerle de bu yüzden tartışıyorum; kokusuz, tertemiz taksilere bindiğim zaman da teşekkür ediyorum şoförlere...Yavaş yavaş öğreniyoruz; belki çocuklarımız görür sigarasız günleri...

Sevgiler

Çevrimdışı Altın buda

• Üye
  • *
« Yanıtla #10 : 10 Ekim 2007, 16:05:07 »
sigara icmedigim icin cok mutluyum=>
endi Faniliğinle Yüzleş!

Çevrimdışı hmanist

• Üye
  • *
Ynt: Hala Sigara İçen Var mı ?
« Yanıtla #11 : 14 Ocak 2008, 11:00:41 »
Ah sigara ah benim baş düşmanım kendisine zaten tahammülüm yok bunun yanında yanımda içilince resmen tıkanıyorum.Ailemin erkeklerine anlatamıyorum bir türlü şimdi bu güzel yazılardan bir çıktı alıp odalarına asıcam okusunlar bakalım umarım etkili olur
Beni öldürmeyen şey beni güçlendirir

Çevrimdışı Gülçin

• Kıdemli üye
  • Üye
  • *
« Yanıtla #12 : 19 Şubat 2008, 14:15:05 »
ŞÜKÜRKİ İÇMİYORUM................ŞU ANDA SIVI DİYETİNDEYİM...........YARIN SAĞLIK KONTROLÜM VARDA............. <<m
G.G

Yonca Güler

• Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : 19 Şubat 2008, 16:42:06 »
Cennet, bu kontrol  dediğin gastroentroloji ile ilgili anladım kadarıyla...Benimde yaptırmam gerekmiş, doktor istedi ama ben korkuyorum biraz...Daha önce yaptırdın mı?Nasıl olduğunu anlatman mümkün mü?Ve nerede yaptırıyorsun?

Çevrimdışı Sine

• Üye
  • *
« Yanıtla #14 : 19 Şubat 2008, 17:44:36 »
Yonca merhaba,

Nazlita biraz bahsetmişti mide rahatsızlığından.Öncelikle geçmiş olsun. Ben de uzun bir dönemi mide problemleriyle dolu geçirdim. Şu an eskisine göre çok çok iyiyim. Helico bakter pylori ile başlayıp Gastritle ordan da basit reflüye dönüşen bir mide rahatsızlığı geçmişim var. O yüzden bahsettiğin endoskopi yaptırmak ise naçizane bikaç tavsiyede bulunabilirim sanırım.

Uzun bir süre araştırdıktan sonra aslında çok da kolay teknolojik yöntemlerinin olduğunu öğrendim. ve ilaçlı endoskopi yaptırdım. nasıldı diye sorarsan inan hiç hatırlamıyorum :) değişik bir uyku halindeydim,aslında uyumuyordum ama ilacın etkisi geçene kadar olan kısmı hatırlamıyorum. sana tavsiyem bu yöntemi uygulatman.

Bildiğim kadarıyla zor olan ve insanların yaptırmaktan çekindiği lokal anestezi yöntemi denilen eski yöntem. ikisi arasında fiyat farkı var ama değeceğini düşünüyorum. Ayrıca doğru teşhis tedavide çok büyük yol katetmeni sağlıyor. Bu yüzden mutlaka en kısa zamanda rahatsızlığının tam olarak ne olduğunu öğrenmende fayda var.

İstanbul da nerde yaptırılır bilemiyorum, ama devlet ve üniversite hastanelerinin çoğunun eski yöntemi kullandığını söyleyebilirim.

Tekrar geçmiş olsun,yardımcı olabileceğim başka bir şey olursa burdayım   ;x

do not give up,run after, till the end..

Çevrimdışı Gülçin

• Kıdemli üye
  • Üye
  • *
« Yanıtla #15 : 19 Şubat 2008, 18:15:46 »

MERHABA YONCACIM;BEN BUNDAN YAKLAŞIK 1 SENE EVVEL BAKIRKÖY ACIBADEM HASTANESİNDE KONTROL AMAÇLI KOLONOSKOPİ YAPTIRMAK İSTEDİM.FAKAT KOLONOSKOPİYİ GERÇEKLEŞTİREMEDİLER.SEBEP OLARAK BAĞIRSAKLARINIZ BOŞALMAMIŞ DEDİLER,BAŞKA BİRSÜRÜ NEDEN  SÖYLEDİLER.NETİCEDE 0 A 0 ELDE VAR 0 OLDU.1 HAFTA EVVEL JİNEKOLOĞUMUN  TAVSİYESİ İLE ALMAN HASTANESİNE GİTTİM.MUSTAFA İŞCAN İSİMLİ GASTROENTROLOĞA GÖRÜNDÜM.OLAYI ANLATTIM.O ZAMAN ÖNCE SİZE     SANAL KOLONOSKOPİ YAPTIRALIM DEDİ VE BENİ MAÇKA EMAR'A YÖNLENDİRDİ.BUGÜN SIVI DİYETİ YAPIYORUM YARINDA SANAL KOLONOSKOPİ YAPILACAK.ASLINDA KORKULACAK BİRŞEY YOK.BENİMKİ BİR ŞANSSIZLIKTI.İYİ ARAŞTIRMAK LAZIM,BU İŞİ EN İYİ YAPANI BULMAK LAZIM.YARINDAN SONRA İSTERSEN GÖRÜŞEBİLİRİZ.SEVGİLER...............MAİL ADRESİMDE VAR............ 
G.G

Yonca Güler

• Ziyaretçi
« Yanıtla #16 : 19 Şubat 2008, 19:43:53 »
tamam cennet yarından sonra konuşalım lütfen,tecrübelerine ihtiyacım var...

Çevrimdışı Gülçin

• Kıdemli üye
  • Üye
  • *
« Yanıtla #17 : 21 Şubat 2008, 19:32:48 »
YONCACIM MERHABALAR;
ŞÜKÜRLER OLSUN SANAL KOLONOSKOPİM DÜN SABAH BAŞARIYLA YAPILDI.BU İŞLEM 15 DAKİKA KADAR SÜRÜYOR.ÇOK ZOR SAYILMAZ.SADECE DİYET GÜNÜ BİRAZ HALSİZ DÜŞÜLÜYOR ÇÜNKÜ SADECE SIVI GIDA ALIYORSUN(SU,ELMA SUYU, PORTAKAL SUYU,ÇAY,SÜTSÜZ KAHVE vb)BU ARADADA BAĞIRSAKLARI BOŞALTMAK İÇİN İLAÇ ALIYORSUN.HALSİZ KALMAK NORMAL.NETİCEDE BAĞIRSAKLARIM BİRAZ UZUNMUŞ VE 2 TANE POLİP VARMIŞ YANİ SENİN ANLIYACAĞIN   BUNLARIN ALINMASI İÇİN NORMAL KOLONOSKOPİ YAPILMASI GEREKEBİLİR.ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA RAPORUMU ALIP DOKTORUMA GİDECEĞİM BAKALIM NE DİYECEK.HADİ SENDE CESARETİNİ TOPLA VE YAPTIR.BİZ YOGA ÖĞRENCİLERİYİZ CESARETİMİZİ DAHA KOLAY TOPLIYABİLİRİZ.YAPTIRMAYA KARAR VERİRSEN ELİNİ TUTMAK İÇİN SENİNLE BİRLİKTE OLABİLİRİM İSERSEN.........................SEVGİLER........................ :D
G.G

Çevrimdışı deep inside

• Üye
  • *
« Yanıtla #18 : 21 Şubat 2008, 19:56:52 »
Arkadaşlar, hepinize tekrar tekrar geçmiş olsun.

Yonca Güler

• Ziyaretçi
« Yanıtla #19 : 22 Şubat 2008, 00:41:48 »
YONCACIM MERHABALAR;
ŞÜKÜRLER OLSUN SANAL KOLONOSKOPİM DÜN SABAH BAŞARIYLA YAPILDI.BU İŞLEM 15 DAKİKA KADAR SÜRÜYOR.ÇOK ZOR SAYILMAZ.SADECE DİYET GÜNÜ BİRAZ HALSİZ DÜŞÜLÜYOR ÇÜNKÜ SADECE SIVI GIDA ALIYORSUN(SU,ELMA SUYU, PORTAKAL SUYU,ÇAY,SÜTSÜZ KAHVE vb)BU ARADADA BAĞIRSAKLARI BOŞALTMAK İÇİN İLAÇ ALIYORSUN.HALSİZ KALMAK NORMAL.NETİCEDE BAĞIRSAKLARIM BİRAZ UZUNMUŞ VE 2 TANE POLİP VARMIŞ YANİ SENİN ANLIYACAĞIN   BUNLARIN ALINMASI İÇİN NORMAL KOLONOSKOPİ YAPILMASI GEREKEBİLİR.ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA RAPORUMU ALIP DOKTORUMA GİDECEĞİM BAKALIM NE DİYECEK.HADİ SENDE CESARETİNİ TOPLA VE YAPTIR.BİZ YOGA ÖĞRENCİLERİYİZ CESARETİMİZİ DAHA KOLAY TOPLIYABİLİRİZ.YAPTIRMAYA KARAR VERİRSEN ELİNİ TUTMAK İÇİN SENİNLE BİRLİKTE OLABİLİRİM İSERSEN.........................SEVGİLER........................ :D

Ay canım çok geçmiş olsun...atlattığına sevindim fakat tekrar kolonoskopi olacaksa bi gün daha mı diyet yapıcaksın yani...Neyse...Tahmin ettim diyet günü meşakatli olacağını...Neyse ay bide ben atlatsam..Evet yoga öğrencileri öyle olmalıda bide bunu zihnime anlatabilsek süper olurdy :)
Senin şikayetin neydi ki kolonoskopi yaptırdın...
Bu arada polplere bişey yapmıyorlar kayınvaldemden biliyorum.Almıyorlar bile...
Destek verici teklifin içinde ayrıca teşekkür ederim...